Juliette

Deze Jaguar XJ6 4.2 Series I uit 1972 heeft eerst toebehoord aan de broer van Herb. Hij deelt graag het verhaal achter deze auto en de bijzondere weg die hij heeft afgelegd, van Spanje tot Nederland en de vele avonturen die ermee gepaard gingen.

De Jaguar XJ6 4.2 Series I: Een reis door de tijd

In 1983 deed zich voor mij een onverwachte kans voor: mijn oom vroeg of ik interesse had in een tien jaar oude Jaguar XJ6 4.2. Mijn eerste reactie was terughoudend. Mijn broer had eerder een zilverkleurige Jaguar van 1969 gehad, en hoewel hij die auto aardig had opgeknapt, zat er op veel plekken roest. Maar deze keer was het anders. De auto kwam uit Spanje en was in een veel betere staat.

De oorsprong van de auto

Het verhaal achter deze Jaguar is minstens zo bijzonder als de auto zelf. Een fotografe die bij mijn oom een kamer huurde, had de wagen samen met haar vriend naar Nederland gehaald. Tijdens een klus in Spanje kwamen ze de auto tegen, met een Nederlands kenteken. Nieuwsgierig als ze waren, vroegen ze of de auto te koop was, en al snel reden ze ermee terug naar Nederland. De oorspronkelijke eigenaar was een Nederlander die in Zuid-Frankrijk woonde en de Jaguar had verkocht aan een arabier in Spanje, om geld vrij te maken voor het casino. De Spanjaard had er echter nauwelijks in gereden, omdat de auto te groot was voor de smalle, hobbelige wegen in zijn dorp.

Eenmaal terug in Nederland zagen de nieuwe eigenaren er toch vanaf om de auto op te knappen. Ze besloten hem te verkopen voor 5000 gulden. Mijn broer gaf mij het advies dat alleen de motor dat bedrag al waard was, en vooral het feit dat er geen roest was, gaf de doorslag. Ik kocht de auto voor 4500 gulden.

Het opknappen van de Jaguar

Toen ik de Jaguar voor het eerst naar huis reed, viel meteen op dat hij koud slecht startte. Mijn broer Herb legde uit dat een auto in principe niet anders is dan een brommer: je hebt benzine, lucht en een vonk nodig. In dit geval bleek het probleem te liggen bij de start carburateur. Er zaten twee SU-carburateurs op de 6-cilinder lijnmotor, met daartussen een kleine automatische start carburateur. Deze was bedoeld om de motor bij koude starts extra brandstof te geven, maar hij lekte.

Het vinden van een vervangende start carburateur was geen makkelijke taak. Sloperijen boden geen uitkomst, en een nieuwe aanschaffen was simpelweg onbetaalbaar. Dus besloot ik hem uit elkaar te halen en de pakkingen met de hand te maken. Dat bleek effectief, en de motor liep eindelijk goed.

Keuring en verdere reparaties

De auto had geen Nederlandse papieren meer, ondanks het feit dat hij op een Nederlands kenteken stond. Daarom moest ik naar de RDW in Utrecht voor een nieuwe keuring en nieuwe kentekenplaten. De keuring verliep zonder problemen, maar tijdens het verder opknappen van de auto merkte ik dat veel rubbers versleten waren, vooral die van het subframe. Ook de startmotor begon steeds meer problemen te geven, dus die moest vervangen worden.

Uiteindelijk bleek ook de spanningsregelaar een probleem. De accu kreeg wel stroom, maar niet genoeg om op te laden. Na wat onderzoek ontdekte ik dat de spanningsregelaar een instelwieltje had waarmee ik de spanning kon aanpassen. Dat loste het probleem gelukkig op.

De volgende stap

Hoewel de Jaguar een tijd goed heeft gereden, besloot ik uiteindelijk om een Opel Kadett te kopen. Het brandstofverbruik van de XJ6 was simpelweg te hoog voor dagelijks gebruik. Mijn broer Herb nam de auto uiteindelijk van mij over voor hetzelfde bedrag. Hij werkte verder aan de auto en verving zelfs de motor met een moderner 4.2 liter exemplaar uit een Series III, met beter motor management. Het was weer een van zijn vele projecten.

Bij interesse kun je een kijkje nemen op de informatie pagina. Hier kun je ook alle foto’s vinden.